Το πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα που πλήττει τη νότια Ευρώπη αναμένεται να επιδεινωθεί στη Γαλλία σήμερα, φτάνοντας σε νούμερα-ρεκόρ, ενώ στην Ισπανία οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα.
Σχεδόν το σύνολο της γαλλικής επικράτειας αναμένεται να πληγεί σήμερα και 14 διαμερίσματα της νοτιοδυτικής Γαλλίας τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Météo-France.
Χθες, Παρασκευή, ήδη καταρρίφθηκαν προηγούμενα ρεκόρ για τον Ιούνιο σε τουλάχιστον 11 κοινότητες, με το θερμόμετρο να δείχνει κυρίως στην Καρκασόν, στη νότια Γαλλία, 40,4 βαθμούς Κελσίου.
Σήμερα το απόγευμα «θα έχει εν γένει μεταξύ 38 και 41 βαθμών Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, το κεντρικό και την περιφέρεια του Παρισιού. Θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 42 βαθμούς Κελσίου είναι επίσης πιθανές τοπικά στο νότιο τμήμα της περιφέρειας της Ακουιτανίας (νοτιοδυτική Γαλλία). Ενδέχεται επίσης να καταρριφθούν απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας», προειδοποιεί η Météo-France στο δελτίο που εξέδωσε σήμερα.
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο επεισόδιο καύσωνα, ένα ισχυρό επεισόδιο που διαρκεί λίγο περισσότερο από το προβλεπόμενο», υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν σε επίσκεψή της σε οίκο ευγηρίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και πρόσθεσε “το νοσοκομείο έχει προφανώς κορεστεί, αλλά ανταποκρίνεται στις ανάγκες».
Οι δημόσιες αρχές επαγρυπνούν ιδιαιτέρως εδώ και περίπου μια εικοσαετία, αφού άντλησαν τα διδάγματα από τον ιστορικό καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων στη Γαλλία, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων.
Οι άστεγοι διατρέχουν επίσης κίνδυνο αφυδάτωσης. Στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ο Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει μαραθώνιους για να τους διανείμει δροσερό νερό. “Η θνησιμότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στο δρόμο είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι από ό,τι είναι τον χειμώνα”, σημείωσε ένας εθελοντής, ο 67χρονος Ιγκ Ζιγκλέρ.
Οι αγρότες παράλληλα αναγκάζονται να προσαρμοστούν. “Δουλεύω από το χάραμα ως τις 11:30 και μετά μπορώ να δουλέψω το βράδυ, προτού πέσει η νύχτα”, επισήμανε ο 64χρονος Ντανιέλ Τοφαλονί, καλλιεργητής κοντά στην Ελν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στα θερμοκήπια τομάτας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 55 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ σε αρκετά διαμερίσματα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς κρίνεται “πολύ σοβαρός”, με μια αύξηση των πυρκαγιών στις καλλιέργειες στα χωράφια.
Καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία
Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Ισπανία έχουν παραδοθεί στη φωτιά και πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από το ψυχαγωγικό πάρκο Πουί ντου Φου, εν μέσω ενός ακραίου καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές έχει κάψει περίπου 90.000 στρέμματα στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα στην περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν, όντας ενισχυμένη από έντονους ανέμους. 200 κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο πάρκο Πουί ντου Φου, κοντά στο Τολέδο, ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση του χώρου, απομακρύνοντας επισκέπτες και εργαζομένους. «Η διεύθυνση του πάρκου αποφάσισε να εκκενώσει τον χώρο και να ματαιώσει τη βραδινή παράσταση, για λόγους ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Συνολικά απομακρύνθηκαν 2.500 επισκέπτες, 700 εργαζόμενοι, 200 πτηνά και 55 άλογα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσαν οι ζωές των ανθρώπων.
Στη βορειοανατολική Ισπανία εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε άλλες πυρκαγιές στην Καταλονία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα, έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Στη γειτονική Αραγονία, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στην κοινότητα Νονάσπε.
Στην ομιλία του σε ένα συνέδριο για την παγκόσμια ημέρα αντιμετώπισης της ξηρασίας και της ερημοποίησης, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έπλεξε το εγκώμιο των πυροσβεστών που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή».
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία
Στη βόρεια Ιταλία, η Λομβαρδία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας ρεκόρ που απειλεί τις σοδειές και ήδη διανέμεται με το δελτίο το νερό σε αρκετές πόλεις της Κοιλάδας του Πάδου. Η περιοχή αυτή, με σημαντικές καλλιέργειες, αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.
Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για “δράση τώρα” κατά της ξηρασίας και της ερημοποίησης προκειμένου να αποφευχθούν “ανθρώπινες καταστροφές”.
«Είναι ώρα να δράσουμε: κάθε πράξη μετράει», σημείωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (CNULCD) Ιμπραχίμ Τιάου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.