Ο Φινλανδός πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

© Sauli Niinistö/ Facebook

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τηλεφωνικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η RAO Nordic, επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, δήλωσε χθες ότι «είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου». Η RAO Nordic δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία».

Το Κρεμλίνο είχε αναφέρει από την Πέμπτη ότι μια πιθανή είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε απειλή.

«Η Φινλανδία είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε δήλωσή του στο Newsweek. «Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που ενυπάρχουν στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και για στρατιωτικά μέσα πίεσης», πρόσθεσε το υπουργείο.

Παράλληλα, η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για την παροχή ενέργειας στη Φινλανδία.

Φωτογραφία αρχείου

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.