Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργία

©Boris Johnson – Facebook

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (23/10) ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι έχει την υποστήριξη 102 βουλευτών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτό απλά δεν θα ήταν το σωστό, καθώς δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο», όπως μεταδίδει το BBC.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον αριθμό αυτό, καθώς μόνο 57 βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Τζόνσον.

Μετά την απόφαση αυτή, ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται να έρχεται πιο κοντά στην πρωθυπουργία.

Με βάση τους κανονισμούς, οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή της Λιζ Τρας θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα. Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή με ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο οι δύο πρώτοι. Το όνομα του νέου ηγέτη θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επισήμως ότι διεκδικεί την πρωθυπουργία

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», αναφέρει ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», προσθέτει.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.