Ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής – «Μνημειώδης μέρα, θα σωθούν πολλές ζωές»

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα το δικομματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των όπλων στις ΗΠΑ, την «πρώτη ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση για τα όπλα εδώ και τρεις δεκαετίες», λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να διευρύνει τα δικαιώματα της οπλοκατοχής.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Τζιλ. «Θεού θέλωντος, θα σώσει πολλές ζωές».

«Ημουν εδώ πριν από 30 χρόνια την τελευταία φορά που αυτό το έθνος ψήφισε ουσιαστικούς νόμους για την ασφάλεια των όπλων και είμαι εδώ σήμερα για να ψηφιστεί ο πιο σημαντικός νόμος από τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Μπάιντεν. «Το μήνυμά προς εμάς ήταν “κάντε κάτι”. Σήμερα το κάναμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος. 

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Θα απαγορεύεται επίσης στους ερωτικούς συντρόφους που έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία να αποκτούν πυροβόλα όπλα, ενώ το νομοσχέδιο θα παρέχει οικονομικούς πόρους σε πολιτείες και κοινότητες για τη βελτίωση των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των σχολείων και την ψυχική υγεία.

Στήριξη και από Ρεπουμπλικάνους

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή 24/05, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό των εγκλημάτων που τελούνται με χρήση πυροβόλων όπλων.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή με 234 ψήφους υπέρ και 193 κατά. Κανένας Δημοκρατικός δεν βρέθηκε ανάμεσα σε όσους το καταψήφισαν, ενώ το στήριξαν 14 Ρεπουμπλικάνοι. Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα για την αμερικανική οπλοβιομηχανία και το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η Γερουσία ενέκρινε επίσης το νομοσχέδιο με ψήφους 65 υπέρ έναντι 33 κατά, με 15 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν υπέρ – μεταξύ αυτών ήταν και ο ηγέτης της μειοψηφίας, ο Μιτς Μακόνελ.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ανακοίνωσε την Κυριακή, 19/06, συμφωνία για μέτρα περιορισμού της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μια λογική, δικομματική πρόταση για να προστατέψουμε τα παιδιά της Αμερικής, να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ασφαλή και να μειώσουμε την απειλή βίας σε ολόκληρη τη χώρα μας», ανέφερε η ομάδα των Γερουσιαστών.

Θα  αφορούν αυστηρότερους ελέγχους για αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών και αυξανόμενους πόρους για τις Πολιτείες ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε όπλα άνθρωποι που κρίνονται επικίνδυνοι.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ζητήσει την εύρεση λύσης και την υιοθέτηση μέτρων για την οπλοκατοχή.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν την ενίσχυση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. «Δεν είναι για τους Ρεπουμπλικάνους. Δεν είναι για τους Δημοκρατικούς. Είναι για τους ανθρώπους. Είναι για την ανθρώπινη ζωή» δήλωσε η Κίμπερλι Σάλτερ, ο σύζυγος της οποίας ήταν μεταξύ των θυμάτων στο Μπάφαλο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει έναν νόμο της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή, επικυρώνοντας το δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι ένοπλές επιθέσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913, ο οποίος απαγόρευε στους πολίτες να κυκλοφορούν, έχοντας επάνω τους κρυμμένο ένα όπλο.

Ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, σύμφωνα με το δικαστήριο, όπως αυτός ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν έξι συντηρητικοί δικαστές.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.