Ο Μπάιντεν στηρίζει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

©ΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης», τονίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Μπάιντεν θα υποδεχθεί αύριο στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο. Υπογραμμίζει ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί «με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» προκειμένου να «προχωρήσει» γρήγορα το ζήτημα της ένταξης των δύο χωρών στη συμμαχία.

΄Νωρίτερα, η Τουρκία μπλόκαρς την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με στόχο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, με την τουρκική πλευρά, ωστόσο, να σταματά κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με τους Financial Times. Το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να εγκριθεί και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.