ΝΥΤ: Πώς η προοδευτική Σουηδία έδωσε 20% στους ακροδεξιούς

©Jimmie Åkesson – Facebook

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα ακροδεξιό κόμμα με ναζιστική ιδεολογία, έλαβε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του στις εκλογές.

Με περίπου 20% των ψήφων, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Υπάρχουν δύο τρόποι ανάλυσης. Να εστιάσουμε στην επιτυχία του κόμματος και στο τι θα αλλάξει στη Σουηδία ή να το δούμε είναι το τελευταίο παράδειγμα ενός μοτίβου που έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλη την Ευρώπη: τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν σημαντικά τμήματα της λαϊκής ψήφου.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες κέρδισαν σχεδόν 3% περισσότερες ψήφους από το προηγούμενο ρεκόρ τους του 17,5% στις εκλογές του 2018. Το γεγονός προκαλεί ακόμα περισσότερο προβληματισμό πως τα ποσοστά της άκρας δεξιάς αυξήθηκαν και στη Σουηδία, μια χώρα που είναι γνωστή για τ σοσιαλδημοκρατία.

«Σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη η Σουηδία εμφανίζει πάντα τα υψηλότερα ή μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών ανοχής για τη διαφορετικότητα – όπως, για παράδειγμα, υποστήριξη για τη μετανάστευση, υποστήριξη για την παροχή ασύλου», δήλωσε στους New York Times η Τζένιφερ Φιτζέραλντ, πολιτική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο. «Για χρόνια, όταν άλλες χώρες βίωναν την ανάπτυξη της ακροδεξιάς, η Σουηδία δεν το έκανε. Και έτσι νομίζω ότι ίσως υπήρχε η προσδοκία ότι θα υπήρχε μια εξαίρεση εκεί».

Αιτίες της ανόδου

Η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ποσοστών του κόμματος: Κάθε απώλεια εργασίας που προκαλείται από κρίση μεταφράζεται σε μισή ψήφο για τους Σουηδούς Δημοκρατικούς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Η δημογραφική αλλαγή μπορεί να είναι ένας δεύτερος παράγοντας: 20% του πληθυσμού της Σουηδίας είναι γεννημένοι στο εξωτερικό. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την αύξηση των δολοφονιών οδήγησε στη σύνδεση της μετανάστευσης με το έγκλημα.

Οι άνθρωποι μπορεί να άρχισαν να ψηφίζουν για τους Σουηδούς Δημοκρατικούς στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, αλλά «δεν επέστρεψαν στα κυρίαρχα κόμματα μόλις έπιασαν μια νέα δουλειά», είπε στους Times ο Σίρους Χάφστρομ Ντεχντάρι, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι φτάνουν στο 20% και σταματούν να ανέρχονται», επισήμανε ο Ντεχντάρι. «Πρέπει να υπάρξει κάποια μάλλον μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία για να αυξηθούν πολύ πέρα ​​από το 20-22%».

Μέχρι στιγμής, τα κυρίαρχα κόμματα της Σουηδίας έχουν διατηρήσει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, συμ

Στη Σουηδία, τα δεξιά κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και καλούνται να αντιμετωπίσουν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα επιτρέψουν στους Σουηδούς Δημοκρατικούς να γίνουν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού ψηφοφορίας. Η έρευνα της Φιτζέραλντ είναι ξεκάθαρη σε άλλο ένα σημείο: «Τα ακροδεξιά κόμματα τα πηγαίνουν καλύτερα όταν η συμμετοχή είναι χαμηλή».

Κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν τα υπόλοιπα κόμματα της Σουηδίας μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να εμφανιστούν στην κάλπη για να σταματήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στη Σουηδία.

Με πληροφορίες από: New York Times

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.