Νότια Κορέα: Πληθαίνουν οι επικρίσεις για τη διαχείριση του πλήθους από την αστυνομία

©EPA

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γελ, εγκαινίασε μνημείο για τα θύματα του ποδοπατήματος στη Σεούλ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 154 άνθρωποι.

Πληθαίνουν οι επικρίσεις εναντίον των αρχών, που κατηγορούνται για τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το πλήθος το βράδυ της τραγωδίας.

Μεταξύ των νεκρών είναι πολίτες από τουλάχιστον 20 χώρες.

Στη συνοικία Ιταβεόν, όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, οι περαστικοί σταματούσαν για να προσευχηθούν και να καταθέσουν λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο.

Στο διαδίκτυο και τον τοπικό Τύπο αυξάνοντανοι επικρίσεις εναντίον των αρχών, ενώ πλήθαιναν οι καταγγελίες για ελλιπή προετοιμασία. Περίπου 100.000 άνθρωποι συνέρρευσαν το Σάββατο το βράδυ στην Ιταβεόν. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πλήρη απουσία μέτρων.

Η αστυνομία παραδέχθηκε ότι είχε αναπτύξει στην Ιταβεόν μόνο 137 άνδρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ περισσότεροι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. «Είναι μια καταστροφή που θα μπορούσε να έχει ελεγχθεί ή αποφευχθεί», δήλωσε ο Λι Γιουνγκ- ζου, καθηγητής του τμήματος πυρκαγιών και καταστροφών στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Αλλά κανείς δεν φρόντισε για αυτό και κυρίως κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη», κατήγγειλε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες κατηγορούσαν την αστυνομία ότι δεν έλεγξε καθόλου το πλήθος. «Κατοικώ στην Ιταβεόν εδώ και δέκα χρόνια και βλέπω γιορτές για το Χάλοουιν κάθε χρόνο, αλλά η χθεσινή είχε προσελκύσει πολύ περισσότερο κόσμο από τις προηγούμενες», ανέφερε ο χρήστης @isakchoi312 στο Twitter.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση απάντησε ότι το ποδοπάτημα «δεν ήταν ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί με την ανάπτυξη αστυνομικών ή πυροσβεστών», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Λι Σανγκ-μιν.

Ο πρόεδρος Γιουν ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα ασφαλείας για τις μη οργανωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, Χαν Ντουκ- σου, δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής. «Εξετάζουμε τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία του δυστυχήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αστυνομίας, Ναμ Γκου-ζουν.

«Θα συνεχίσουμε να ανακρίνουμε αυτόπτες μάρτυρες, περιλαμβανομένων εργαζομένων στα κοντινά καταστήματα», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.