Νορβηγοί θα στήσουν άγαλμα προς τιμήν του θαλάσσιου ίππου Φρέγια

©EPA/TROND REIDAR TEIGEN

Περισσότερα από 20.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν για την κατασκευή ενός αγάλματος προς τιμήν της Φρέγια, ενός θαλάσσιου ίππου που έγινε «σταρ», μέχρις ότου οι αρχές έκριναν ότι έπρεπε να θανατωθεί για να προστατευθούν οι άνθρωποι.

Η απόφαση για τη θανάτωση της Φρέγια, η οποία ανήκε σε προστατευόμενο είδος, προκάλεσε οργή στη Νορβηγία. Το θηλαστικό είχε κατακτήσει τις καρδιές των κατοίκων. Ο έρανος ξεκίνησε με σκοπό να συγκεντρωθούν 200.000 κορώνες για την κατασκευή του αγάλματος. Οι δωρεές ξεπέρασαν τις 206.000 κορώνες.

«Η θανάτωση της Φρέγια στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα: ότι η Νορβηγία και ιδίως το Όσλο δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα άγρια ζώα», εξήγησε ο Έρικ Χολμ, που είχε την ιδέα του εράνου. «Με το άγαλμα της Φρέγια θα θυμόμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι επόμενες γενιές ότι δεν επιτρέπεται να σκοτώνουμε τη φύση επειδή βρέθηκε στον δρόμο μας», πρόσθεσε.

Η Φρέγια, που πήρε το όνομα της θεάς του έρωτα και εμφανίστηκε στο Όσλο στις 17 Ιουλίου. Οι αρχές προειδοποιούσαν ότι θα αναγκάζονταν να της κάνουν ευθανασία αν οι πολίτες συνέχιζαν να την πλησιάζουν.

Ο θαλάσσιος ίππος θανατώθηκε την Κυριακή με πυροβολισμό. «Κατανοούμε ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις, όμως είμαι πεπεισμένος ότι είναι η σωστή. Νοιαζόμαστε για τα ζώα, όμως προτεραιότητα έχει η ζωή και η ασφάλεια των ανθρώπων», τόνισε ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας Αλιείας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.