New York Times: Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων

© Shutterstock

Αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και είναι ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων που για το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, δεν συνέβαλε στις συνομιλίες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ανησύχησε» με τις συζητήσεις για την πιθανή χρήση πυρηνικών, επειδή δείχνουν «πόσο απογοητευμένοι είναι οι Ρώσοι στρατηγοί με τις αποτυχίες τους στα μέτωπα της Ουκρανίας» και ταυτόχρονα υποδεικνύουν «ότι ίσως να μην απλώς λόγια οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έγιναν οι συνομιλίες – οι Times ανέφεραν ότι οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν εντός της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου – και οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν στους Times λεπτομέρειες για το πότε οι στρατιωτικοί ηγέτες πίστευαν ότι η Μόσχα θα σκεφτόταν σοβαρά ένα πυρηνικό χτύπημα.

Ακόμη και υπό το φως των ρωσικών συνομιλιών, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Times ότι δεν έχουν δει ακόμα κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.