New York Times: Ολοένα μεγαλύτερο πρόβλημα η Τουρκία για το ΝΑΤΟ

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που δημιουργεί προβλήματα», σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με βέτο ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δυτικοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν, όπως σημειώνει το σχετικό άρθρο των New York Times.

Το 2009, ο Ερντογάν είχε μπλοκάρει τον διορισμό ενός νέου αρχηγού του ΝΑΤΟ από τη Δανία. Το 2010 ο Ερντογάν θα εμπόδιζε τη Συμμαχία από το να συνεργάζεται με το εβραϊκό κράτος. Παράλληλα, έθεσε εμπόδιο στο ΝΑΤΟ για την καλύτερη οχύρωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας. Το 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έστειλε ερευνητικό πλοίο κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάνοντας τη Γαλλία να στείλει και εκείνη πλοία προς υποστήριξη της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αντιρρήσεις ως προς την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το κείμενο των Times, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αυταρχικό ηγέτη. Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά εάν η Τουρκία δεν ήταν τόσο σημαντική – γεωγραφικά – για το ΝΑΤΟ, κατά τους συντάκτες.

«Στα τέσσερα χρόνια μου εκεί, πολύ συχνά ήταν 27 εναντίον ενός»), δηλώνει ο Ivo H. Daalder, άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Ομπάμα, την περίοδο δηλαδή που η Συμμαχία είχε 28 μέλη.

«Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται σύμμαχος», είχε δηλώσει ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.