Νέοι υπερυπολογιστές εγκαθίστανται στην Ευρώπη, ένας εκ των οποίων στην Ελλάδα

©Pixabay

Η EuroHPC, η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων ανακοίνωσε πέντε νέες εγκαταστάσεις για τους υπερυπολογιστές επόμενης γενιάς. Ο ένας από αυτούς θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Στους πέντε συμπεριλαμβάνεται και ο JUPITER, ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, με δυνατότητα να εκτελεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο). Η εξακλίμακα θα βοηθήσει τα μαζικά δεδομένα, την κβαντική υπολογιστική, και τα ψηφιακά δίδυμα. Θα χρηματοδοτηθεί από τη Γερμανία, αλλά και από την EuroHPC.

Ο JUPITER θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία, ενώ τέσσερις ακόμη εγκαταστάσεις θα φιλοξενήσουν υπολογιστές. Οι εγκαταστάσεις είναι: το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην Ελλάδα, το Ακαδημαϊκό Κέντρο Υπολογιστών στην Πολωνία, η κυβερνητική υπηρεσία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών στην Ουγγαρία και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (στο Galway).

Οι τόποι φιλοξενίας θα είναι διαθέσιμοι για την εξυπηρέτηση ενός ευρέου κοινού Ευρωπαίων χρηστών. Πριν λίγες μέρες, η EuroHPC εγκαινίασε ακόμη έναν υπερυπολογιστή, τον LUMI.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.