Νέα Υόρκη: 10 ιστορικές τοποθεσίες μέσα από κινηματογραφική σκοπιά [vids]

©Pixabay

Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις στον κόσμο και όχι άδικα μιας και αποτελεί την πιο φωτογενή όλων.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε εκατομμύρια ταινίες, σειρές και βιβλία.

Η Νέα Υόρκη είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που χωρίς κάποιος να την έχει επισκεφθεί, σίγουρα έχει μία εικόνα στο μυαλό του για εκείνη. Γιάπηδες με χαρτοφύλακες στα χέρια που τρέχουν πανικόβλητοι, ο καπνός που αναβλύζει από το πεζοδρόμιο, οι ουρανοξύστες που σχίζουν τους αιθέρες, είναι όλες εικόνες που έχουν εντυπωθεί στο συλλογικό φαντασιακό, τόσο μέσα από την ίδια την πραγματικότητα της πόλης, αλλά και από την απεικόνισή της στην τέχνη – και ιδίως στον κινηματογράφο.

Ακόμα λοιπόν και αν δεν έχετε επισκεφθεί το «Μεγάλο Μήλο», μπορείτε να ανακαλύψετε την πόλη μέσα από 10 ιστορικές τοποθεσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί ως «πλατό» για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.

Από τα σκοτεινά σοκάκια μέσα από τα οποία ο Τράβις Μπιγκλ προσπαθεί να ξεφύγει από τη μιζέρια του πολέμου μέχρι τις περιπέτειες του Κέβιν ΜακΚάλιστερ στις στολισμένες λεωφόρους της μητρόπολης, ας κάνουμε ένα ταξίδι σε 10 ιστορικές τοποθεσίες της Νέας Υόρκης μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Τάιμς Σκουέρ

Η Νέα Υόρκη είναι συνώνυμη με την Τάιμς Σκουέρ, η οποία πολλές φορές αποκαλείται και κέντρο ή σταυροδρόμι του κόσμου. Οι διαφημιστικές γιγαντοοθόνες και τα φώτα νέον προσδίδουν μία σουρεαλιστική αύρα στο κέντρο της πόλης, όπου η επιχειρηματική και η καλλιτεχνική διάσταση της πόλης εναρμονίζονται.

Η Τάιμς Σκουέρ είναι επίσης και ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά spots στην ιστορία του σινεμά. «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου», «Ο Ταξιτζής» και ο «Γεννημένος Νικητής» είναι ορισμένες από τις κλασικές ταινίες στις οποίες η Τάιμς Σκουέρ παίζει κεντρικό ρόλο.

Empire State Building

O ουρανοξύστης του Empire State Building εκτός από ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης είναι και ένα από τα πολιτιστικά της σύμβολα. Εχοντας «πρωταγωνιστήσει» σε πάνω από 250 ταινίες από το 1931, το Χόλιγουντ φαίνεται ότι «λατρεύει» τη θέα από το ιστορικό κτίριο.

Υπάρχει άραγε πιο εμβληματική σκηνή από τον Κινγκ Κονγκ να σκαρφαλώνει ως την κορυφή του ουρανοξύστη για να ξεφύγει από τους διώκτες του; Πιθανότατα όχι, αλλά αυτό δεν απέτρεψε και άλλους σκηνοθέτες από το να πειραματιστούν με τον γιγαντιαίο ουρανοξύστη.

Τερματικός Σταθμός Γκραντ Σέντραλ

Ο Τερματικός Σταθμός Γκραντ Σέντραλ είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, αλλά και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική του και η μαγευτική διακόσμησή του, δίνουν στον σταθμό μία κινηματογραφική αύρα, την οποία μόνο ο Πύργος του Αϊφελ μπορεί να «ανταγωνιστεί» σε επίπεδο «κινηματογραφικού ρομαντισμού».

Την ίδια στιγμή όμως ο σταθμός έχει χρησιμοποιηθεί και ως «σκοτεινό μέρος» σε πολλές ταινίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ταινία «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Μία από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές «χρήσεις» του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έγινε στην ταινία «Μία Νύχτα στο Μουσείο», όπου ο Μπεν Στίλερ πρέπει να συνεργαστεί με τα εκθέματα του μουσείου τα οποία ζωντανεύουν τα βράδια για να σώσει την πόλη.

Το μουσείο, κυρίως λόγω του τεράστιου μεγέθους του, αποτελεί ιδανικό κινηματογραφικό spot και μετράει «συμμετοχές» σε πολλές μεγάλες παραγωγές, όπως «Ο Διάβολος Φοράει Prada», «Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης» και «Μάλκολμ Χ».

Μία λιγότερο γνωστή, αλλά εξαιρετική ταινία που έχει εμπνευστεί από τα εκθέματα του μουσείου (και συγκεκριμένα το τεράστιο καλαμάρι και τη φάλαινα που «φιλοξενούνται» στον τομέα ωκεανικής ζωής του μουσείου) είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νοα Μπάουμπαχ «The Squid and the Whale» (σ.σ.: η ελληνική μετάφραση της ταινίας είναι «Δεσμοί Διαζυγίου»).

Το Αγαλμα της Ελευθερίας

Το Αγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί πολιτιστικό σύμβολο όχι μόνο για τη Νέα Υόρκη, αλλά για ολόκληρό τον «αμερικανικό τρόπο ζωής». Το Αγαλμά της Ελευθερίας λειτούργησε ως «φάρος ελπίδας» για τους μετανάστες που κατέφθαναν στις ακτές της Νέας Υόρκης και ονειρεύονταν ότι με τη σκληρή δουλειά τους θα ζούσαν το «αμερικανικό όνειρο», ενώ παράλληλα συμβολίζει και μία αποφασιστική τομή στην αμερικανική ιστορία: την κατάργηση της σκλαβιάς.

ο Αγαλμα της Ελευθερίας έχει όμως και σημαίνουσα σημασία στην «καλλιτεχνική παραγωγή» των ΗΠΑ. Οπως είχε γράψει, ο Αγγλος συγγραφέας Ρόμπερτ Χολντστοκ «πού θα βρισκόταν η επιστημονική φαντασία χωρίς το Αγαλμα της Ελευθερίας;». Το άγαλμα έχει λειτουργήσει ως σύμβολο «της απαισιόδοξης οπτικής της επιστημονικής φαντασίας για το μέλλον» παρά τον οπτισμό που διακατέχει τη δημιουργία του.

Ορισμένες από τις γνωστότερες ταινίες που έχει «χρησιμοποιηθεί» είναι οι «Σαμποτέρ», «Cloverfield», «Ghostbusters II» και «Μετά την Επόμενη Μέρα».

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Οι βιβλιοθήκες συνήθως δεν είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες, αλλά η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη σε πολλούς τομείς, αλλά ο βασικός τομέας, η είσοδος για τον οποίο βρίσκεται στην Πέμπτη Λεωφόρο, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές τοποθεσίες στην πόλη.

«Glee», «Seinfeld», «Ghostbusters», «Μετά την Επόμενη Μέρα», «Πρόγευμα στο Τίφανις» είναι μόνο ορισμένες από τις ταινίες που έχουν χρησιμοποιήσει τα γεμάτα ράφια της βιβλιοθήκης ως κινηματογραφικό background.

Γέφυρα του Μπρούκλιν

Στο Sex and the City, η εμβληματική Γέφυρα του Μπρούκλιν αποτέλεσε το σημείο συνάντησης και επανένωσης για τον Στιβ και τη Μιράντα, ενώ πολλές είναι ακόμη οι ταινίες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το «αρχιτεκτονικό θαύμα» για να ομορφύνουν τα πλάνα τους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα η γέφυρα ήταν σύμβολο της «αισιοδοξίας» που έφερνε η τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε σε «σύμβολο των ερωτευμένων», καθώς χιλιάδες ζευγάρια γράφουν τα αρχικά τους στις κολώνες της γέφυρας ή κρεμούν κλειδαριές στα σίδερα της, πετώντας τα κλειδιά στον ποταμό Χάντσον, αποδεικνύοντας έτσι τη «δύναμη» της σχέσης τους.

Radio City Music Hall

Οταν χτίστηκε το Radio City Music Hall (γνωστό και ως «Showplace of the World») ήταν το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο και για πολλά χρόνια «φιλοξενούσε» τις πρεμιέρες των μεγαλύτερων κινηματογραφικών και θεατρικών παραγωγών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποτελεί στέγη για σειρά συναυλιών, αλλά και μεγάλων τηλεοπτικών εκπομών όπως τα Emmys και τα βραβεία του MTV.

Τα φημισμένα νέον φώτα του έχουν «λάμψει» σε πλειάδα ιστορικών τηλεοπτικών εκπομπών, όπως «Wheel of Fortune», «Saturday Night Live», «Jeopardy!», αλλά και σε ταινίες όπως «Μόνος στο Σπίτι 2» και «Ο Νονός».

Ροκφέλερ Σέντερ

Μπορεί το Ροκφέλερ Σέντερ αρχικά να θεωρείτο ως ένα «αδύναμο, απερίσκεπτο, ρομαντικό χάος», σήμερα όμως είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Νέα Υόρκη.

Το Ρόκφελερ Σέντερ προσφέρει καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη και ειδικά του Σέντραλ Παρκ και έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλές ταινίες, μεταξύ άλλων στις «Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη» και «Μόνος στο Σπίτι 2», αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές όπως «Saturday Night Live» και «30 Rock».

Σεντραλ Παρκ

Το Σέντραλ Παρκ είναι ίσως η πιο δημοφιλής κινηματογραφική τοποθεσία στη Νέα Υόρκη, έχοντας εκατοντάδες κινηματογραφικές συμμετοχές μετά το 1908. Η φυσική ομορφιά του αχανούς πάρκου είναι ιδανικός τρόπος απόδρασης από την τρέλα της πόλης για τους Νεοϋορκέζους, αλλά και ονειρεμένο κινηματογραφικό spot για πολλούς σκηνοθέτες.

«Μόνος στο Σπίτι 2», «Ξαφνικά… 30», «Η Μαγεμένη», «Η Εποχή της Αθωότητας» και πολλές ακόμη ταινίες έχουν γυριστεί στο Σέντραλ Παρκ, δείχνοντας πολλές φορές την αντίθεση ανάμεσα στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και στη νηνεμία που διακατέχει πολλά σημεία του πάρκου.

με πληροφορίες από Far Out

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.