NATO: Συνδιάλεξη Μακρόν και Ερντογάν

©EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα συζητήσει σήμερα, με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις αντιρρήσεις του τελευταίου ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Η συνδιάλεξη θα γίνει στις 12:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να «συγκεκριμένα μέτρα» για την ασφάλειά της, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με διπλωμάτες των δύο χωρών που εστάλησαν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα να αλλάξει στάση ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο ίδιος στο τέλος των συζητήσεων που διήρκησαν πέντε ώρες.

«Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Καλίν. Η Τουρκία κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Καταγγέλλει επίσης την παρουσία υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η ζητάει από Σουηδία και Φινλανδία να «κάνουν συγκεκριμένα βήματα» όσον αφορά «την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε επίπεδο οργανωτικό, οικονομικό και μέσων ενημέρωσης», εξήγησε ο Καλίν.

«Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Είναι απαράδεκτο για εμάς να βλέπουμε ορισμένες διαδικασίες να αγνοούνται και να βιαζόμαστε», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.