ΝΑΤΟ: Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

©Forsvaret

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream σε σαμποτάζ.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα. «Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος«, δηλώνει ο Μόρτεν Μποντσκόφ σε ανακοίνωση.

Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε στο πρακτορείο NTB ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις εκρήξεις στην Βαλτική.

Ωστόσο, η Νορβηγία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις «μυστηριώδεις» διαρροές που ακολούθησαν έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφαλείας της Νορβηγίας ζήτησε «αυξημένη επιφυλακή εκ μέρους των διαχειριστών και των πλοιοκτητών επί της υφαλοκρηπίδας».

Μπορέλ: Οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ε.Ε., ο Ζοσέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι  «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει.

Μπλίνκεν: Προς το συμφέρον κανενός μια πιθανή δολιοφθορά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι διαρροές ερευνώνται και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο σημείωσε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Η θέση του Κρεμλίνου και η CIA

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και τόνισε ότι οι διαρροές θα επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. 

«Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στο πεδίο του φυσικού αερίου τελείωσε», διεκήρυξε στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος χαρακτήρισε «σαμποτάζ» τις διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο για επιθέσεις σε αγωγούς αερίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.