Μόσταρ: Η πόλη που έγινε γνωστή για τα άλματα από τη γέφυρα Στάρι Μοστ

©Pixabay

Στη Βοσνιακή πόλη Μόσταρ οι ντόπιοι βουτούν από την εμβληματική Παλιά Γέφυρά τους (Stari Most) εδώ και αιώνες.

Το πρώτο καταγεγραμμένο άλμα από τη γέφυρα ήταν το 1664 και η πόλη πραγματοποίησε ετήσιο διαγωνισμό κατάδυσης κάθε χρόνο από το 1968.

Ήταν παραδοσιακά ένας τρόπος διέλευσης για τα ντόπια 16χρόνα αγόρια με άλμα από τη γέφυρα. Κάθε αγόρι που δεν κατάφερνε να πηδήξει από την γέφυρα θεωρούνταν ως αποτυχία ζωής.

Τι είναι αυτό το sport;

Η ελεύθερη πτώση σε γκρεμούς και γέφυρες είναι ένα από τα παλαιότερα extreme sports στον κόσμο. Συνδυάζει ακροβατικά, ελεύθερη πτώση αδρεναλίνη στο άλμα τους από τεράστια ύψη. Για να το θέσουμε αλλιώς… οι Ολυμπιακοί δύτες πηδούν από σανίδες ύψους 3 ή 10 μέτρων.

Η Παλιά Γέφυρα στο Μόσταρ έχει ύψος μεταξύ 20-27 μέτρων ανάλογα με το ύψος του ποταμού. Πριν ξεκινήσει το άλμα στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει ο σύλλογος του Μόσταρ, ρίχνονται λουλούδια στο ποτάμι για να τιμήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη γέφυρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τόσο οι ενήλικες όσο και οι νεαροί είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και υπάρχουν κατηγορίες για διαφορετικά στυλ άλματος. Οι διαγωνιζόμενοι είναι συχνά ντόπιοι, αλλά προσελκύει και άλλους από τις γύρω βαλκανικές χώρες και οι νικητές λαμβάνουν ένα μετάλλιο και ένα τρόπαιο.

Οι επισκέπτες της πόλης που νιώθουν γενναίοι μπορούν να πηδήξουν από τη γέφυρα με κόστος περίπου 50€.

Το τοπικό κατάστημα υπεύθυνο για άλματα θα σας καθοδηγήσει πώς να πηδήξετε με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προπονήσεων από πλατφόρμα 10 μέτρων πριν από το μεγάλο άλμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε να κάνετε ακροβατικά.

Εάν το ύψος και ο κίνδυνος δεν σας έχουν ήδη απογοητεύσει, ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι παρόλο που η μέση θερινή θερμοκρασία στο Μόσταρ είναι 21 βαθμοί Κελσίου, ο ποταμός Νερέτβα είναι ένας από τους πιο κρύους ποταμούς στον κόσμο. Φτάνει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου το πολύ το καλοκαίρι.

Αν όμως ολοκληρώσετε το άλμα, είστε μέλος για μια ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε και να πηδήξετε ξανά δωρεάν! Θα λάβετε επίσης ένα πιστοποιητικό και το όνομά σας θα προστεθεί στα βιβλία που τηρούνται στο καταδυτικό σύλλογο καταγράφοντας κάθε άλτη από την ανακατασκευή της γέφυρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη

Το Μόσταρ είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ο ποταμός Νερέτβα, στον οποίο πηδούν οι δύτες, περνάει ακριβώς από το κέντρο της πόλης.

Το Μόσταρ είναι γνωστό για την εμβληματική του Stari Most, το οποίο μεταφράζεται σε «Παλιά Γέφυρα». Χτίστηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα και έμεινε για 427 χρόνια πριν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Κροατο-Βοσνιακού Πολέμου το 1993. Ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο και άνοιξε ξανά τον Ιούλιο του 2004.

Πολλά από τα κομμάτια της αρχικής γέφυρας ανασύρθηκαν από τον ποταμό και τώρα βρίσκονται στις όχθες, λειτουργώντας ως σημεία για τους θεατές να παρακολουθούν τους δύτες.

Η γέφυρα βρίσκεται στην παλιά πόλη του Μόσταρ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του φιλοξενούν πολύχρωμα παζάρια, εκπληκτικά τζαμιά και εστιατόρια όπου μπορείτε εύκολα να περάσετε για ψώνια και εξερεύνηση.

με πληροφορίες από Euronews

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.