Μόσχα: Λαμβάνουμε υπόψιν τον εκσυγχρονισμό αμερικανικών πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη

©EPA

Η Ρωσία θα λάβει υπόψη τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών πυρηνικών βομβών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Το Politico, επικαλούμενο ένα διπλωματικό έγγραφο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των εκσυγχρονισμένων τακτικών πυρηνικών τους όπλων B61-12 στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η άφιξη της βόμβας βαρύτητας B61-12 θα γίνει αυτόν τον Δεκέμβριο, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τις απειλές της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Η ημερομηνία άφιξης ήταν έκπληξη για ορισμένους μακροχρόνιους παρατηρητές, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε για να διανεμηθεί σε όλο το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σύμμαχοι νιώθουν εκνευρισμένοι. Το έγγραφο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, 15 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η συμμαχία «δεν πρέπει να ενδώσει στον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν».

Οι B61 είναι μια οικογένεια πυρηνικών βομβών που αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 . Μια ντουζίνα εκδόσεων έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Η διαχείριση του «Προγράμματος Επέκτασης Ζωής B61-12», όπως ονομάζεται, σκοπεύει να αντικαταστήσει πολλές προηγούμενες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 βομβών που είναι αποθηκευμένες σε αεροπορικές βάσεις στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.