Μόσχα: «Η επίθεση στο Nord Stream είχε στόχο να διακόψει τους ενεργειακούς δεσμούς Ρωσίας – Ευρώπης»

EPA/Danish Defence Command

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, σχολίασε τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

«Οι εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιά στους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 είχαν ως στόχο τη διακοπή των αμοιβαία επωφελών ενεργειακών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», υποστήριξε ο Αντόνοφ.

«Μια επίθεση σε μια υποδομή που είναι μοναδική από άποψη ασφάλειας, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Οποιοδήποτε ”κρίσιμο αντικείμενο” (σ.σ υποδομή), ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, απειλείται τώρα. Επιπλέον, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς κυβερνητική συμμετοχή», έγραψε σε άρθρο του για το περιοδικό National Interest.

«Προφανώς, αυτή η πράξη δολιοφθοράς είχε στόχο να διαλύσει πλήρως τους αμοιβαία επωφελείς ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Ο στόχος ήταν να στραφούν ριζικά οι περιφερειακοί καταναλωτές σε ακριβούς πόρους. Είτε πρόκειται για ξένο LNG είτε για νέες καθαρές τεχνολογίες» ισχυρίστηκε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Κατά την άποψή του, αυτοί που θα υποστούν απώλειες από τέτοιες κινήσεις, είναι «οι απλοί πολίτες και ολόκληρες βιομηχανίες»

«Η διαδικασία αποβιομηχάνισης της ευρωπαϊκής ηπείρου απλώς επιταχύνεται. Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας εξέλιξης είναι προφανείς. Όπως και τα οφέλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να είμαστε ειλικρινείς», πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα κατήγγειλε ότι η Βρετανία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το Λονδίνο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.