Μεγάλη Βρετανία: Η κούρσα για την πρωθυπουργία

ANDREW PARSONS/ DOWNING STREET HANDOUT

Μία νέα κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και την Ντάουνινγκ Στριτ έχει ξεκινήσει μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, υπό την σκιά της απόπειρας του Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει.

Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα. Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα του -και, πολύ πιθανόν, στο αξίωμα από το οποίο κατ’ ουσίαν εκδιώχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Κωμικό» χαρακτήρισαν το ενδεχόμενο επιστροφής του Τζόνσον οι Financial Times, που υιοθέτησαν την αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για έξοδο από την πολιτική κρίση μέσω πρόωρων εκλογών.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας. Αν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει το μίνιμουμ των 100 βουλευτών, θα ξέρουμε τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα αναλάβει την ηγεσία ενός κόμματος απέναντι σε μία αντιπολίτευση που καταγράφει επιδόσεις ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις, με μία χώρα «βυθισμένη» σε οικονομικοκοινωνική κρίση.

Ο πληθωρισμός ξεπερνά το επίπεδο του 10% και οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολλαπλασιάσθηκαν. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πέμπτος από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και ο τρίτος σε δύο μήνες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.