Με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ συναντάται ο Αναστασιάδης

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει στις 11:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα επαναλάβει τη βούληση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του κυπριακού.

Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του Νίκου Αναστασιάδη, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε επιστολή του.

Ο Μπορέλ έχει ήδη μεταφέρει στην ΄΄Αγκυρα τη θέση ότι τα ΜΟΕ μπορούν να βοηθήσουν ώστε να λυθεί το Κυπριακό.

Κάλεσε την Τουρκία να μελετήσει τις προτάσεις του Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας ότι η τάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ΜΟΕ κρίνεται καθοριστική. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, ο Ζοσέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως, την αναγνώριση του ψευδοκράτους θέτει ως προϋπόθεση για συζητήσεις στο Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ. Ο Τατάρ, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τονίζει τις προθέσεις σχετικά με το Κυπριακό.

Ολόκληρη η επιστολή Τατάρ έχεις ως εξής, σύμφωνα με το slpress:

«Αγαπητέ Νίκο,

Ως πέμπτος ‘’Πρόεδρος’’ της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και Αρχηγός του ‘’Λαού’’ μου, γράφω ως απάντηση στην επιστολή σας της 19ης Μαΐου 2022, η οποία παραδόθηκε στον Ειδικό Εκπρόσωπό μου, Μ. Ergün Olgun από τον Διαπραγματευτή σας Μενέλαο Μενελάου, στην εβδομαδιαία συνάντηση αξιολόγησης και συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2022. Μόλις έλαβε την επιστολή, ως αρχική απάντηση, ο Ειδικός Εκπρόσωπός μου υπενθύμισε στον Διαπραγματευτή σας ότι είναι απαράδεκτο να υποθέσει κανείς ότι η βάση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην άτυπη συνάντηση 5+ ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο, ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εντολή που έλαβα από τον ‘’Λαό’’ μου είναι να λύσω οριστικά το Κυπριακό. Είμαι βέβαιος ότι αυτός είναι και ο στόχος σας. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο επιμένοντας σε μια διαδικασία και σχεδιασμό, ο οποίος έχει επανειλημμένα αποτύχει. Μετά από 59 χρόνια επαναλαμβανόμενων αποτυχιών και την άρνηση των εγγενών δικαιωμάτων μας για δεκαετίες, είναι καιρός να συμμορφωθούμε με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο. Ο τουρκοκυπριακός ‘’λαός’’ δικαιούται τα ίδια δικαιώματα και προνόμια που ασκεί ο ελληνοκυπριακός λαός. Κατά συνέπεια, για να αποκατασταθεί η απαραίτητη ισορροπία και να προετοιμαστεί το έδαφος για βιώσιμη διευθέτηση, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για ουσιαστικές και επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας δομημένης σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο ισότιμων κρατών. Τα λεγόμενα ΜΟΕ στα οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας ήταν στο τραπέζι για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν αποτύχει επειδή παραβλέπουν την εγγενή κυριαρχία μας, ισοδυναμούν με την επέκταση της εξουσίας σας πάνω μας και συμβάλλουν μόνο στη διατήρηση του απαράδεκτου status quo . Αποτελούν συστατικό της αποτυχημένης και εξαντλημένης βάσης, που τα καθιστά επίσης άκυρα. Θα ήθελα να πιστεύω στην ειλικρίνειά σας, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στις προσδοκίες μου να βάλετε τέλος στις παρεμποδιστικές πολιτικές σας απέναντι στον ‘’Λαό’’ μου, που είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Πλευρών.

Αγαπητέ Νίκο,

Τις επόμενες εβδομάδες θα μοιραστώ μαζί σας συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας στους οποίους μπορούμε, ως δύο πλευρές, να εργαστούμε μαζί για το αμοιβαίο όφελος των αντίστοιχων Λαών μας και του νησιού μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Ελπίζω ότι θα προσεγγίσετε αυτούς τους τομείς συνεργασίας με ανοιχτό μυαλό και με εποικοδομητικό τρόπο

Με τις καλύτερες ευχές

Ερσίν Τατάρ

Πρόεδρος».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.