«Μαύρη αράχνη», το διαζύγιο με τη Νταϊάνα και δωροδοκία: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορείται ο Κάρολος

©EPA/NEIL HALL

Ο Κάρολος έχει υπάρξει μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ο μεγαλύτερος γιος της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ δεν είχε ποτέ την ίδια λαϊκή αποδοχή όπως η μητέρα του.

Έχει κατηγορηθεί για ψυχρότητα απέναντι στη Νταϊάνα, με τον ταμπλόιντ Τύπο να μη χάνει ευκαιρία να τον παρουσιάσει ως απόμακρο. Ο νέος βασιλιάς έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη στην πολιτική ζωή σε πολλούς τομείς.

«Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι καταστροφικά-από το ‘The Crown’ μέχρι την πραγματικότητα και όλα αυτά που συμβαίνουν», είχε πει η βασιλική συγγραφέας Πένι Τζούνορ στα τέλη του 2021 όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες για μεγάλες δωρεές σε μετρητά στις φιλανθρωπικές του οργανώσεις.

«Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν είναι ευχάριστη είδηση. Η βασίλισσα είναι πολύ αγαπητή, ο Κάρολος λιγότερο. Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για εκείνον, ό,τι κι αν συμβεί, αλλά όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν βοηθούν», σημείωνε η ίδια.

«Τρία πρόσωπα»

Η εικόνα του Καρόλου δέχτηκε σφοδρό πλήγμα όταν χώρισε με την Νταϊάνα. Η ίδια αποκάλυψε πώς αισθάνεται για την σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, λέγοντας ότι «υπήρχαν τρία πρόσωπα» σε αυτό τον γάμο.

Η Νταϊάνα αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, αμφισβητώντας την ικανότητα του Καρόλου να γίνει βασιλιάς. Ο Κάρολος κατηγορούνταν για την εξωσυζυγική σχέση, στην οποία αποδόθηκε ο χωρισμός, όσο και ως ένα βαθμό για την αρχικά τουλάχιστον αδιάφορη αντιμετώπιση του θανάτου της Νταϊάνα/

Ανέκτησε, πάντως, μέρος της λαϊκής στήριξης, αφού βρήκε την ευτυχία δίπλα στην Καμίλα.

«Μαύρη αράχνη»

Ο Κάρολος έχει επίσης κατηγορηθεί ότι ασκούσε άμεσα πίεση σε πολιτικούς.. Σε μια σειρά επιστολών ανάμεσα στον Κάρολο και υπουργούς της κυβέρνησης, τις οποίες ο βρετανικός Τύπος είχε βαφτίσει «επιστολές της μαύρης αράχνης» εξαιτίας του κακού γραφικού του χαρακτήρα, ασκούσε πιέσεις για μια σειρά ζητημάτων.

Οι επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015. Ο Κάρολος επέμεινε ότι ποτέ δεν παρενέβη άμεσα στην πολιτική των κομμάτων.

Δωροδοκίες;

Ο Κάρολος κατηγορείται πως ενεπλάκη σε σκάνδαλο δωροδοκίας. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάικλ Φόσετ, επί δεκαετίες το «δεξί χέρι» του Καρόλου, είχε προσφέρει τίτλους τιμής, ακόμη και την βρετανική υπηκοότητα, ως αντάλλαγμα για δωρεές σε ιδρύματα του Καρόλου.

Η Sunday Times ανέφερε πως ένας σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας παρασημοφορήθηκε και έλαβε την βρετανική υπηκοότητα χάρη σε βοηθούς του Καρόλου αφού προηγουμένως πλήρωσε χιλιάδες στερλίνες σε προγράμματα που υποστήριζε ο σημερινός βασιλιάς της Βρετανίας.

Ο Φόσετ παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση του διευθυντή της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Καρόλου The Prince’s Foundation και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή άρχισε έρευνα. Ο Κάρολος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση του σαουδάραβα κροίσου με το ίδρυμα του.

Αργότερα, απαλάχτηκε από τις κατηγορίες για οικονομική κακοδιαχείριση, αλλά μια εσωτερική έκθεση διαπίστωσε ότι μέλη στις υπηρεσίες του Καρόλου ήταν υπεύθυνα για «σοβαρές παρατυπίες».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.