Μακρόν σε χώρες Ασίας-Ειρηνικού: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι και δικό σας πρόβλημα»

©EPA/AJENG DINAR ULFIANA / POOL

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στη Μπανγκόκ.

Ο Μακρόν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της περιοχής της Ασίας – Ειρηνικού να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι και «δικό σας πρόβλημα».

«Η πρώτη προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να συνεισφέρει στην ειρήνη στην Ουκρανία και να προσπαθήσει να υπάρξει μια παγκόσμια δυναμική ώστε να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία δεν επικεντρώνεται απλώς στη στήριξη της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», επiσήμανε στην ομιλία του την οποία έκανε στα αγγλικά.

Το Παρίσι επιθυμεί επίσης «να συνεργαστεί πολύ στενά με διαφορετικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, όλη η περιοχή, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Λατινική Αμερική για να δημιουργηθεί μια κοινή συναίνεση και να πει ”αυτός ο πόλεμος είναι και δικό σας πρόβλημα διότι θα δημιουργήσει μεγάλη αποσταθεροποίηση”».

«Βοηθήστε μας να περάσουμε αυτό το μήνυμα στη Ρωσία: ”σταματήστε τον πόλεμο, σεβαστείτε τη διεθνή τάξη, επιστρέψτε στο τραπέζι ”των διαπραγματεύσεων”», σημείωσε.

Παράλληλα ο Μακρόν τάχθηκε κατά της «ηγεμονίας» και της «αντιπαράθεσης» και υπέρ της «σταθερότητας» στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

«Δεν πιστεύουμε στην ηγεμονία, στην αντιπαράθεση. Πιστεύουμε στη σταθερότητα, πιστεύουμε στην καινοτομία», δήλωσε.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει αναγάγει σε στρατηγική προτεραιότητα του Παρισιού την τεράστια περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, που εκτείνεται από τις ανατολικές ακτές της Αφρικής ως τις δυτικές ακτές της Αμερικανικής ηπείρου και στην οποία η Γαλλία έχει πολλές κτήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Γαλλίας -που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως- βρίσκεται γύρω από επτά περιοχές: από τη Ρεϊνιόν ως τη Νέα Καληδονία και την Ταϊτή, όπου ζουν 1,65 εκατομμύριο άνθρωποι.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.