Μαχσά Αμινί: Φλέγεται το Ιράν από την «επανάσταση του χιτζάμπ»

© Global News/Youtube

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Ιράν, με αφορμή τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε περίπου 50 περιοχές της χώρας μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν απήχθη από άντρες της θρησκευτικής αστυνομίας στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας της, δέχτηκε βίαιη επίθεση από άνδρες που την έσυραν σε βαν αλλά και στα κρατητήρια, με αποτέλεσμα όταν αφέθηκε ελεύθερη να καταρρεύσει και να χάσει τη ζωή της.

Ο θάνατός της έχει πυροδοτήσει ένα κύμα οργής με διαδηλώσεις και φονικές συγκρούσεις με την αστυνομία σε όλο το Ιράν, παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τη δράση των διαδηλωτών περιορίζοντας την πρόσβαση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τις γυναίκες που βρίσκονται στους δρόμους για να κόψουν τα μαλλιά τους, να κάψουν τα χιτζάμπ τους και διαδηλώνουν δίπλα σε άντρες κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Φοιτητές και φοιτήτριες έχουν ξεσηκωθεί στα πανεπιστήμια.

Τα αιτήματά τους πλέον ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικό σύνθημα «όχι στην υποχρεωτική χιτζάμπ». Πλέον ζητούν «ελευθερία και δικαιοσύνη» και φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα». Τα «βέλη» τους στρέφονται κυρίως κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το βράδυ της Δευτέρας και περιφερειακά μπλακ άουτ σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σαναντάι και της Τεχεράνης.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω των συγκρούσεων στις διαδηλώσεις, σύμφωνα τη Διεθνή Αμνηστία.

Τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς τους «πέθαναν από τραυματισμούς που υπέστησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.