«Μάχη» με τις φλόγες σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία

©EUROKINISSI // ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

«Άνισες» μάχες με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με τον καιρό να μην βοηθά στην κατάσβεσή των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία, με τις θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές να ξεπερνούν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά τη χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες 5 περιφέρειες βρίσκονται στο «κόκκινο», σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών. Στην Πολιτική Προστασία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη. Σήμερα (15/7), ξέσπασαν μεγάλες φωτιές στο νότιο Ρέθυμνο, την Ανάβυσσο και την Εύβοια.

Η πυρκαγιά στην Ανάβυσσο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, με 92 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα να επιχειρούν στην περιοχή, ενώ υπήρξαν ρίψεις από αέρος με 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

ΓΑΛΛΙΑ

Στη Γαλλία αρκετοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονται στο νοτιοδυτικό μέρος της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες και 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν «ριχτεί» στη «μάχη» με τις φλόγες από την περασμένη Τρίτη. Οι φωτιές έχουν απανθρακώσει μέχρι στιγμής συνολικά μια έκταση 73.000 στρεμμάτων, με 20.000 στρέμματα να καίγονται την χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Επίσης, χθες βράδυ ξέσπασε δασική πυρκαγιά στην πόλη Ταρασκόν, στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν ήδη καεί 10 χιλιάδες στρέμματα. Στη Ζιρόντ, νότια του Μπορντό, έχουν καεί 42 χιλιάδες στρέμματα και έχουν κλείσει δρόμοι, ενώ 480 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Ακόμη, μια πυρκαγιά κατά μήκος της Ακτής του Ατλαντικού στη Γαλλία έχει κάψει 31 χιλιάδες στρέμματα. Η φωτιά μαίνεται κοντά στον «Αμμόλοφο του Πιλά», τον υψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη, στην περιοχή του Κόλπου του Αρκασόν

Έχουν απομακρυνθεί περίπου 6 χιλιάδες άνθρωποι από την Τετάρτη από γειτονικές κατασκηνώσεις και άλλοι 4 χιλιάδες την Πέμπτη. Όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, τρία σπίτια και δυο εστιατόρια καταστράφηκαν χθες το βράδυ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές συνεχίζονται και στην Ιβηρική χερσόνησο. Στην Ισπανία έχουν καεί σπίτια, καθώς οι φωτιές μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι θερμοκρασίες «αγγίζουν» τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής «πάλεψαν» για να προστατέψουν την πόλη Monsagro. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στο Εθνικό Πάρκο Monfragüe, σε ένα πάρκο στο οποίο ζουν σπάνια είδη πουλιών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τέλος, στην Πορτογαλία, το πρωί της Παρασκευής (15/7), υπήρχαν περισσότερα από 30 ενεργά μέτωπα, με πιο «μεγάλο» στο Pombal στην κεντρική περιοχή της Leiria, μια πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη εδώ και μια εβδομάδα. Συνολικά έχουν καεί πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από ό,τι στο σύνολο του 2021.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη χώρα αναφέρουν πως κατέγραψαν 238 θανάτους, περισσότερους από το κανονικό, από τις 7 Ιουλίου. Τους θανάτους αποδίδουν στις ζεστές και ξερές συνθήκες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.