Μ. Πομπέο: Τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο

@Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την άποψη πως: “Τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο, χωρίς τη χρήση ισχύος” αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της 26ης συζήτησης του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι με τίτλο “Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις, επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει”.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει» ανέφερε ο κ. Πομπέο, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά υψηλών προκλήσεων τόσο για τη γεωπολιτική σκηνή όσο και την οικονομία.

Ο ίδιος θεώρησε θετική εξέλιξη το ότι η Τουρκία επέτρεψε την αίτηση ένταξης Σουηδίας και Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως ο Ερντογάν: “το επέτρεψε, όντας διευκολυντικός, σε έναν βαθμό” και ταυτόχρονα τόνισε πως αυτό δεν συνιστά κάποιο νέο δεδομένο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη ιστορία. 

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, είπε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μια εξαιρετική ομάδα στην Αθήνα, η οποία προωθεί τη συνεργασία σε άμυνα, ενέργεια και άλλους τομείς. Μίλησε ακόμη για τη σημασία της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, η οποία έγινε προσπάθεια να οικοδομηθεί με τρόπο που να έχει νόημα “όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και για τα ενεργειακά πρότζεκτ που αναπτύσσονται στην περιοχή, τη δυνατότητα να παράξουμε ενέργεια και να την μεταφέρουμε σε όλη την Ευρώπη”. 

Περνώντας στο Ουκρανικό ζητημα, ο κ. Πομπέο τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία δεν αποφασίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρχε για χρόνια ως σκέψη στο μυαλό του Ρώσου προέδρου.

“Όλοι θέλουμε σίγουρα να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε επίπεδο διπλωματίας, όμως ο Πούτιν καταλαβαίνει μόνο με όρους ρίσκου και όρους ισχύος”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι η Δύση δεν εξάντλησε τα περιθώρια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων, με τις επιλογές της στον ενεργειακό τομέα. 

Τέλος, αναφέρθηκε στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η αμερικανική οικονομία είναι ένα χάλι”, επεξηγώντας πως πολλοί Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι και τη βενζίνη τους. Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να γίνει “με τρόπο που οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να το υποστηρίξουν και δεν θα προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση σε όλα τα κράτη του κόσμου”.

Επιπλέον, άσκησε κριτική στους Δημοκρατικούς, καθώς στις δικιές τους κυβερνήσεις η Ρωσία προσάρτησε εδάφη από την Ουκρανία. (Κριμαία το 2014 και τώρα) Συγκεκριμένα είπε: “Για τέσσερα χρόνια δεν είχε πάρει κομμάτι της Ευρώπης. Μπορεί να ήμασταν τυχεροί”, είπε και πρόσθεσε: “Εγώ όμως σας μιλώ με γεγονότα”.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέληξε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και πάλι με την πολιτική στις επόμενες αμερικανικές εκλογές ακόμα και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, «ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος» από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Όπως είπε θα λάβει την απόφασή του μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.