Λαγκάρντ: Ερχονται και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων

©EUROKINISSI/IMF

Eπιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση της ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη του πληθωρισμού, ο οποίος θα κινείται εκτός στόχου και το 2024.

Το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλεόν στο 1,25%. Η ανάκαμψη της Ευρωπαικής οικονομίας θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ. Για φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται ν΄αυξηθεί κατά 3,1%, ωστόσο για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,9% και το 2024 στο 1,9% από 2,1%.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι επιχειρήσεις, όμως, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον Δείκτης Τριμών Καταναλωτή στο 8,1% για φέτος από το 5,1%.

Η Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επειδή ο πληθωρισμός θα παραμένει πολύ υψηλός.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.