Κρεμλίνο: Η μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι «ριψοκίνδυνη»

©Pixabay

Η Μόσχα επεσήμανε σήμερα πως θα ήταν ριψοκίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία έπειτα από την αναστολή τής στη συμμετοχής στη συμφωνία, που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών, δήλωσε πως θα ήταν επικύνδο για την Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Σε καταστάσεις όπου η Ρωσία λέει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμη, και παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα – είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη, επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επέρριψε και πάλι την ευθύνη στις ενέργειες της Ουκρανίας για τη διακοπή της συμφωνίας. Ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε πως οι ρωσικές επαφές με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, που μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας τον Ιούλιο, συνεχίζονται. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί, κατά την άποψη της Ρωσίας, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία.

Ο Πεσκόφ δεν εξήγησε γιατί οι μεταφορές με πλοία χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας θα ήταν ριψοκίνδυνες.

Πάντως, δώδεκα πλοία απέπλευσαν από τα ουκρανικά λιμάνια σήμερα μεταφέροντας ημερήσιο όγκο ρεκόρ αγροτικών προϊόντων δύο ημέρες μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα το Κίεβο.

Η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία «επ’ αόριστον», επειδή όπως είπε δεν μπορεί να «εγγυηθεί την ασφάλεια πολιτικών πλοίων» που ταξιδεύουν βάσει της συμφωνίας, ήρθε έπειτα από επιθέσεις στο στόλο της.

Σήμερα το πρωί εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, δήλωσε πως 354.500 τόνοι μεταφέρθηκαν από τα ουκρανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσότητα σε μια μόνο ημέρα αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία.

«Σήμερα 12 πλοία έφυγαν από ουκρανικά λιμάνια», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

«Οι αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και της Τουρκίας παρέχουν 10 ομάδες επιθεώρησης για την επιθεώρηση 40 πλοίων που σκοπεύουν να καλύψουν την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό το σχέδιο επιθεώρησης έχει γίνει αποδεκτό από την ουκρανική αντιπροσωπεία. Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ενημερωθεί.

Άλλα τέσσερα πλοία έχουν λάβει το πράσινο φως για να κατευθυνθούν σε ουκρανικά λιμάνια καθώς επιθεωρήθηκαν από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο Κουμπράκοφ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, ανάμεσα στα πλοία που αναχωρούν από την Ουκρανία σήμερα είναι το Ikaria Angel, που κατευθύνεται στην Αιθιοπία μεταφέροντας 40.000 τόνους σιτηρών

«Είναι το έβδομο πλοίο που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Τα τρόφιμα αυτά προορίζονταν για τους κατοίκους της Αιθιοπίας, που αντιμετώπιζαν το πραγματικό ενδεχόμενο μαζικού λιμού», είπε.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε «μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας το πρωί της Δευτέρας (31/10), ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.