Κωνσταντινούπολη: Εγκαινιάστηκε το κέντρο συντονισμού εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών

©pixabay

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη το κέντρο συντονισμού (JCC), που έχει αναλάβει τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάστηκε σήμερα το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που θα έχει τον έλεγχο των εξαγωγών.

Το κέντρο, βρίσκεται σε στρατιωτική ακαδημία, θα διευθύνεται από «πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες», είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.

Το JCC θα πραγματοποιεί επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά. Περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο Ακάρ είπε ακόμη πως «οι νηοπομπές θα αναχωρούν από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι. Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός των πρώτων αναχωρήσεων συνεχίζονται». Διευκρίνισε πως σε αυτά τα 3 ουκρανικά λιμάνια δεν θα υπάρχει στρατιωτική παρουσία γύρω από αυτές τις νηοπομπές.

Το JCC πρέπει να καταγράφει και να ακολουθεί τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές, διασφαλίζοντας την παρακολούθησή τους μέσω διαδικτύου και από δορυφόρο. Ακόμη, το κέντρο θα αναλάβει να επιθεωρεί τα σκάφη «με κοινές ομάδες επιθεώρησης στον κατάλληλο τόπο» κατά τη φόρτωση στα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως «αν παραστεί ανάγκη, το καθάρισμα των ναρκών θα αποφασιστεί και θα οργανωθεί “από τα μέρη”. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό σε αυτό το στάδιο. Εκείνοι που θα εργαστούν εδώ ξέρουν πως τα μάτια ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω τους. Το κέντρο θα συμβάλει σε μια καλύτερη απόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και στη συλλογική ειρήνη».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρθηκε στο περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, όπου υπήρξε ρωσικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού. Χαρακτηριστικά είπε: «Η επίθεση στην Οδησσό ανησύχησε όλο τον κόσμο. Δεν είναι το είδος της επίθεσης που εμποδίζει το λιμάνι να λειτουργήσει. Όμως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ελπίζουμε πως η συμφωνία θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.