Κομισιόν: Προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Στο «τραπέζι» το πλαφόν στο πετρέλαιο

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

H Κομισιόν πρότεινε ένα νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα νέο εμπάργκο εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, ενώ θα απαγορεύσει και την πώληση βασικών τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για την περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται πως Ρωσία ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προχώρησε στη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση Ουκρανικών περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Στο στόχαστρο και ο Σρέντερ

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι σχεδιάζεται να απαγορευτείσε πολίτες της Ε.Ε. να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της Νord Stream AG.

Η Ε.Ε. προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων που είχαν ρόλο στα δημοψηφίσματα.

Στόχος θα είναθ ο περιορισμός της πρόσβασης της Ρωσίας σε προϊόντα που έχουν να κάνουν με την αεροναυτιλία, σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα και σε χημικές ουσίες ώστε να «στερήσουν βασικές τεχνολογίες από το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου».

Πλαφόν και στο πετρέλαιο

Τον Ιούνιο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στην απαγόρευση ασφάλισης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα. Οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου, όπος και εκείνην της αγοράς ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ε.Ε.

«Προετοιμάζουμε τη νομική βάση για αυτό το πλαφόν στο πετρέλαιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.