Κομισιόν για Τουρκία: «Παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

©EPA/OLIVIER HOSLET

«Ως παλαιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει σταθερή και διαρκή πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» τονίζει η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Μασράλι έπειτα από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Καβάλα.

Η Μασράλι αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 46 § 1 της Σύμβασης για συμμόρφωση με την απόφαση Τμήματος που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση Καβάλα κατά Τουρκίας στις 10 Δεκεμβρίου 2019».

Προσθέτει ότι « επιβεβαίωσε ότι η κράτηση του κ. Καβάλα είχε πολιτικά κίνητρα και μια προσπάθεια φίμωσής του και αποτροπής άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη άδικη καταδίκη του δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Επιπροσθέτως, η Ναμπίλα Μασράλι υπογραμμίζει ότι «η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις αυξάνει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να δώσει συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να εφαρμόσει τις εκκρεμείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως αυτή που ζητεί την άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα» καταλήγει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά την υπόθεση Καβάλα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.