Κίνα: Η ασφάλεια απομάκρυνε το συνέδριο του ΚΚ τον πρώην πρόεδρο Χου Ζιντάο [vid]

© Youtube/ BFMTV

Απομακρύνθηκε από την αίθουσα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ο πρώην πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο.

Στο βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ο 79χρονος Ζιντάο κάθεται στην πρώτη σειρά των μελών της μόνιμης επιτροπής του κόμματους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Αρχικά, τον πλησίασαν δύο από τους υπεύθυνους ασφαλείας και φάνηκε απρόθυμος να εγκαταλείψει την αίθουσα.

Τελικά, ένας εξ’ αυτών τον συνόδεψε εκτός της αίθουσας κρατώντας τον από το μπράτσο. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζιντάο πρόλαβε να πει μερικές κουβέντες στον Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κεκιάνγκ, και άγγιξε στον ώμο του Κινέζου προέδρου προτού οδηγηθεί έξω.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε σήμερα στο Πεκίνο το εικοστό συνέδριό του, στο οποίο αναμενόταν να επισφραγιστεί η στέψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του κόμματος και του κράτους και να πάρει μορφή το πολιτικό μέλλον της χώρας την προσεχή πενταετία.

«Τολμήστε να αγωνιστείτε για τη νίκη», είπε σε θριαμβευτικό τόνο ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της χώρας στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης στο Παλάτι του Λαού, το τεράστιο κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν.

Το συνέδριο του ΚΚΚ, το εικοστό από την ίδρυσή του το 1921, διεξήχθη σε λεπτή συγκυρία για την Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της εξαιτίας των επανειλημμένων lockdowns για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και την κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων με τη Δύση.

Την τελευταία εβδομάδα, οι περίπου 2.300 σύνεδροι που αναδείχθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις του κόμματος συμμετείχαν στις εργασίες κεκλεισμένων των θυρών στο Πεκίνο.

Αποστολή τους ήταν η ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος και η διαμόρφωση των μελλοντικών κατευθύνσεων του ασιατικού γίγαντα.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, του εσωτερικού «κοινοβουλίου» του κόμματος, υιοθετήθηκε, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, που πάντως δεν αποκάλυψε τον κατάλογο των περίπου 200 μελών.

Εξάλλου, τα νέα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, για αρκετούς του οργάνου που κρατά στην πραγματικότητα τα κλειδιά της εξουσίας στην Κίνα, θα εμφανιστούν ενώπιον των ΜΜΕ αύριο περί το μεσημέρι (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Παράλληλα, ενεγράφη στο καταστατικό του ΚΚΚ ο «κεντρικός ρόλος» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που αναμένεται αύριο να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στο αξίωμα του ΓΓ και άρα του αρχηγού του κράτους. Τα σχεδόν 97 εκατ. μέλη του κόμματος πρέπει να «υπερασπίζονται τον κεντρικό ρόλο του συντρόφου Σι Τζινπίνγκ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στο κόμμα συνολικά», αναφέρει απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα λίγο προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες του 20ού συνεδρίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.