Κίνα για G7: «Ενσπείρουν τη διχόνοια»

@Eurokinissi

Μετά την καταγγελία από τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της έλλειψης διαφάνειας στις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, η Κίνα κατηγόρησε την ομάδα των 7 πως «ενσπείρει την διχόνοια».

Η ομάδα των 7 πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής στην Βαυαρία, όπου εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας ως «αδιαφανείς, που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά».

Το Πεκίνο δεν άφησε αναπάντητη την στάση της G7, αφού ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε: «Την στιγμή που η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται κατά της πανδημίας και προσπαθεί να ανατάξει την οικονομία, η G7 όχι μόνο δεν αναλαμβάνει δέσμευση για την ενότητα και την συνεργασία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να ενσπείρει την διχόνοια και να δημιουργήσει ανταγωνισμούς, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης ή ηθικές αξίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ επικρίνουν τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και την κατηγορούν πως ευνοεί τις κινεζικές επιχειρήσεις εις βάρος των ξένων εταιρειών. Η στάση της Γερμανίας όμως ήταν που προκάλεσε αίσθηση, καθώς αποτελεί τον πρώτο εμπορικό εταίρο της Κίνας και δεν είχε χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν σκληρή γλώσσα εις βάρος της.

Η κριτική που δέχθηκε η Κίνα ήρθε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία αναμένεται ότι η Κίνα θα χαρακτηρισθεί ως «πρόκληση ασφαλείας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.