Καθεστώς βίζας για τους Ρώσους εισάγει το Κίεβο από την 1η Ιουλίου

©Pixabay

Το Κίεβο θα εισάγει καθεστώς βίζας για τους Ρώσους από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει επίσημη απόφαση μέσα στην ημέρα «για να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου απειλές στην εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η απόφαση θα τερματίσει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα για τους Ρώσους, που ίσχυαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ.

«Στο πλαίσιο του πολέμου που ξεκίνησε από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος για την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία. Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρέι Γερμάκ.

Ο αριθμός των Ρώσων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία μειώθηκε μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Ο αριθμός των ατόμων που έφτασε στην Ουκρανία από τη Ρωσία έπεσε στο 1,5 εκατομμύριο ετησίως από το 2015 έως το 2019, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής, Αντρι Ντεμτσένκο. Ο αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών δεν ξεπερνούσε τις 500.000 εισόδους ετησίως το 2020 και το 2021.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν 175.000 Ρώσοι είχαν άδεια παραμονής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κρατική υπηρεσία μετανάστευσης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.