Κάρολος Γ’: «Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν παράδειγμα για μένα» [vid]

Το πρώτο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό, μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, απηύθυνε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Αρχικά δήλωσε ότι έχει «αισθήματα βαθιάς θλίψης» και απέτισε φόρο τιμής στην «αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση, την κατανόηση και το παράδειγμα» της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο νέος βασιλιάς είπε για την εκλιπούσα μητέρα του: «Σε όλη της τη ζωή, η Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα – η αγαπημένη μου μητέρα – ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου και της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μπορεί να οφείλει μια οικογένεια στη μητέρα της».

«Γνωρίζω ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλεί μεγάλη θλίψη σε πολλούς από σας. Κι εγώ μοιράζομαι αυτή την αίσθηση της απώλειας χωρίς όρια», είπε, ενώ πρόσθεσε με εμφανή συγκίνηση ως εξής: «Στην αγαπημένη μου μαμά, το μόνο που θέλω να πω, απλά, είναι: Ευχαριστώ. Είθε οι άγγελοι να στέκονται στο πλευρά σου βασίλισσα Ελισάβετ».

«Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαθύ.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για την υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν», τόνισε.

«Σε όλη της ζωή της, είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά στην πρόοδο που μας κάνει σπουδαίους ως έθνη», είπε και πρόσθεσε: «Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της».

Αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντά, είπε: «Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα.

Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγός μου. Γνωρίζω ότι θα προσφέρει για τις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ».

Ο βασιλιάς Κάρολος είπε ότι ονομάζει τον Ουίλιαμ, πρίγκιπα της Ουαλίας. «Με την Κάθριν δίπλα του, ο νέος μας Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ξέρω, θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν»

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ αναφέρθηκε και στον μικρότερο γιο του και τη σύζυγό του. «Εκφράζω την αγάπη μου για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να θεμελιώνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Δείτε το διάγγελμα:

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί (κι επισήμως) βασιλιάς αύριο, Σάββατο (10/9), στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.