Ιταλία: Επτά εφιάλτες για τη Μελόνι

©EPA

Μετά τη νίκη της στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, η ηγέτιδα του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, καλείται να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολουθούν οι επτά μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Δυσχερές οικονομικό κλίμα

Η Μελόνι αναλαμβάνει την εξουσία με την οικονομία της Ιταλίας να βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 προβλέπεται χαμηλός, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Η Μελόνι καλείται επίσης να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

«Εάν η Μελόνι ξεφύγει από την τροχιά που χάραξε ο Ντράγκι, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει έντονα αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές», δήλωσε ο οικονομολόγος Guido Tabellini.

Ο προϋπολογισμός

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2023. Η Μελόνι θα χρειαστεί πολλά δισ. ευρώ για να μετριάσει τις συνέπειες από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, κάτι που αναμένεται να φέρει εμπόδια στην εκπλήρωση των προεκλογικών της υποσχέσεων, όπως το πάγωμα της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.

Το σχέδιο ανάκαμψης

Η Ιταλία χρειάζεται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο για να εκπληρώσει 55 στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Οι σύμμαχοί της

Η Μελόνι καλείται να συνεργαστεί με πολιτικούς, τους οποίους νίκησε στις εκλογές. Οι σύμμαχοί της ασπάζονται διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα. Η ίδια ζητά «ναυτικό αποκλεισμό» για τους μετανάστες από την Αφρική, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να προχωρήσει στην περικοπή ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Το υπουργικό 

Η Μελόνι σχεδίαζε να φέρει στο υπουργικό συμβούλιο κοινωνιολόγους και να στρατολογήσει υποψηφίους, όπως ο εισαγγελέας Κάρλο Νόρντιο. Ωστόσο θα δεχθεί πίεση από τους συμμάχους της, οι οποίοι αναμένουν θέσεις-κλειδιά σε υπουργεία, με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.

Ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Μπερλουσκόνι θέλει το κόμμα του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Μελόνι δεσμεύτηκε να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις πλήττουν την Ιταλία περισσότερο από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη

Το Παρίσι και το Βερολίνο δεν αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό την εκλογική νίκη της Μελόνι. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μελόνι δήλωσε ότι για την ΕΕ, «το πάρτι τελείωσε».

Ο Γάλλος πρόεδρος ,Εμανουέλ Μακρόν, θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρώμη λόγω του κοινού τους ενδιαφέροντος για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Nicola Procaccini δήλωσε στο POLITICO: «Είναι σημαντικό η Ιταλία να κάνει το παιχνίδι της».

Με πληροφορίες από Politico

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.