Ιταλία – Εκλογές: Στο 51% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 19:00

©EPA

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές εκλογές έως τις 19:00 (τοπική ώρα) διαμορφώθηκε στο 51%.

Πρόκειται για μεγάλη μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ (τοπική ώρα) ψήφισε στις εκλογές το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά 7%.

Υπενθυμίζεται πως από τις 7 σήμερα το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για τις γενικές εκλογές. Μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα παρουσιαστούν Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Ο ηγέτης του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε (25/9) στις 10 ώρα Ιταλίας, δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί».

Ανησυχία στην ΕΕ 

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην ΕΕ σχετικά με το ενδεχόμενο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενδέχεται να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν επειδή η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ,

Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις του Μάριο Ντράγκι.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.