Ισραηλινές πηγές: Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις με την Ελλάδα

©Pixabay

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών, τόνισαν ισραηλινές πηγές.

Σημείωσαν πως οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν στρατηγικό βάθος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών. «Έχουμε κοινά συμφέροντα και αμοιβαία ωφέλη» στη διμερή σχέση, επισήμαναν. Σημείωσαν πως η σχέση αναπτύσσεται και μεταξύ των δύο κοινωνιών.

Ενδεικτικός των σχέσεων είναι ο αριθμός των διμερών εκατέρωθεν επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις κοινές επισκέψεις αξιωματούχων του Ισραήλ με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σημείωσαν. Περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παρά μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προσέθεσαν.

Αναφέρθηκαν στην οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό. Παρατήρησαν πως όταν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώνθηκαν, οι ισραηλινοί τουρίστες ανακάλυψαν την Ελλάδα κι έπειτα από δύο χρόνια μετά την επιδείνωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγει την Τουρκία επανήλθε στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από τη χειροτέρευση, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Εκτίμησαν πως οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ στην Ελλάδα θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Υπογράμμισαν την ανάπτυξη των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών διμερών δεσμών, καθώς και τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας. Ανέδειξαν τη σημασία του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη των διμερών στρατηγικών σχέσων.

Ααναφέρθηκαν στην επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Διατύπωσαν τη βούληση του Ισραήλ να ελαχιστοποιηθούν οι προτριβές και να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Σκιαγραφώντας το τοπίο των διεθνών σχέσεων, παρατήρησαν πως το σημερινό διεθνές σύστημα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που προκαλούν μεγάλη αστάθεια και πόλωση εντός των κοινωνιών, όπως οι τεχνολογικές αλλαγές, η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως προς τη Μέση Ανατολή, διέκριναν μια συνεχή πάλη μεταξύ «ρεαλιστικών» και ριζοσπαστικών δυνάμεων. «Πιστεύουμε στη γεωμετρία», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.Εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι γεωμετρικές σχέσεις δημιουργούν ένα δίκτυο ασφάλειας και δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασία στην περιοχή. Διαπίστωσαν πως και η ελληνική κυβέρνηση έχει την ίδια προσέγγιση.

Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη συμφωνία του Ισραήλ με τον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική και αμοιβαία επωφελή. Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χαρακτήρισαν «παράλογη» και «παρωδία».

Οι ισραηλινές πηγές αναφέρθηκαν στις προσεχείς εκλογές, εντοπίζοντας δύο παράμετρους που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στην ισραηλινή Βουλή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.