Ισπανία: Διαδηλώσεις κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στη Μαδρίτη, με το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να είναι στο επίκεντρο.

Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει το αίτημα για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο οποίο αντιτίθεται η Τουρκία. Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι 5.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία.

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά.

Τη δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη Journal du Dimanche. Η Γαλλίδα υπουργός τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία “έκαναν μια ιστορική επιλογή”» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα ειναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Εχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;», σημείωσε. «Η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση» και ότι «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.