Ιράν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις – Στο στόχαστρο νοσοκομείο και φοιτητική εστία

©EPA – ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν στο στόχαστρο ένα νοσοκομείο και μια φοιτητική εστία, ανέφεραν ακτιβιστές.

Το Ιράν συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών από τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

«Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια τελετή για τη λήξη του 40ήμερου πένθους για έναν δικό τους στο Ντιβανταρέχ. Ο Μοχσέν Μοχαμαντί, 28 ετών, πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου αφού την προηγούμενη ημέρα χτυπήθηκε από σφαίρα των δυνάμεων ασφαλείας, σε μια διαδήλωση.

Το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο ίδιο νοσοκομείο για να «προστατεύσουν» έναν τραυματισμένο διαδηλωτή καθώς υπήρχε φόβος ότι θα συλλαμβανόταν. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, «οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Κοουσάρ για να προστατεύσουν τον Ασκάν Μρουάτι».

«Οι δυνάμεις προσπαθούν να συλλάβουν τον τραυματισμένο Ασκάν Μρουάτι», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας στη συνέχεια πυροβόλησαν και εναντίον «μιας εστίας φοιτητών ιατρικής».

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει δεκάδες αστυνομικούς να φτάνουν με μοτοσικλέτες και να ανοίγουν πυρ εναντίον της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Κουρδιστάν.

Η Hengaw ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών στην Κερμανσάχ και ότι δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) υποστηρίζει ότι από την καταστολή των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 160 άνθρωποι.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.