Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το θάνατο της Μαχσά Αμινί – Συνελήφθη η κόρη του πρώην πρόεδρου

©EPA

Για 12η μέρα οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι αρχές του Ιράν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με βία τους διαδηλωτές, τους οποίους χαρακτηρίζουν «ταραξίες» οι οποίοι «πλήττουν την ασφάλεια και τη δημόσια περιουσία».

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ μετά την 16η Σεπτεμβρίου, όταν πέθανε η 22χρονη Αμινί επειδή «δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της». Ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο καθιστούν δύσκολη τη μετάδοση εικόνων.

Γυναίκες πέταξαν τις μαντίλες, ενώ στη Σιράζ ένας άνδρας έκαψε μια φωτογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σύλληψη κόρης πρώην προέδρου

Βάσει του τελευταίου απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ιρανικό πρακτορείο Fars «περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ανάμεσά τους «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά», επισημαίνοντας ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή της «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών».

Περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου. Αναμεσά τους και η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση».

Σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών που τους πέταξαν πέτρες, πυρπόλησαν περιπολικά και δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός Υγείας Μπαχράμ Εϊνολαχί κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι κατέστρεψαν 72 ασθενοφόρα.

Οι αρχές έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, ενώ υπάρχουν προβλήματα στη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.