Ιράν: Διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια-Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

©EPA

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα (1/10) σε πολλά πανεπιστήμια του Ιράν για την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το ιρανικό καθεστώς διαψεύδει εμπλοκή των δυνάμεων της τάξης στον θάνατο της 22χρονης. «Φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στα πανεπιστήμια για να καταγγείλουν την συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Enghelab κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο με σκηνές από τις συγκεντρώσεις σε πανεπιστήμια στην Τεχεράνη και στην Μασχάντ. «Η πόλη έχει πνιγεί στο αίμα, αλλά οι καθηγητές μας σιωπούν!», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Καράζ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, περί τους 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η Iran Human Rights ανακοίνωσε τουλάχιστον 83 νεκρούς. Περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν σε περισσότερες από 150 πόλεις. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράν, Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλες τις δυνάμεις της τάξης τον όρκο που έχουν δώσει να προστατεύουν την γη μας, το Ιράν και τις ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και τα δικαιώματα του λαού», λέει ο Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί. «Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.