ΗΠΑ: Στους δρόμους οι πολίτες για τις αμβλώσεις – Τι μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν

©EPA/ERIK S. LESSER

Αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τη συνταγματική απόφαση Roe εναντίον Wade του 1973, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση. H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την υγεία εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική. Η απόφαση αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης.

Κινητοποιήσεις γίνονται σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Ντιτρόιτ και Λος Άντζελες, με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. «Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», χαρακτήρισε την απόφαση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητεί λύσεις δήλωσε η εκπρόσωπός του, με μονομερή εκτελεστικά διατάγματα να περιλαμβάνονται σε αυτές. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση…Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», είπε η ίδια. «Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε.

Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν δεν πήρε απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει προσφυγές για τα νέα μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση σε άλλη πολιτεία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.