ΗΠΑ: Στέλνει τέσσερα ακόμα HIMARS στην Ουκρανία

©Aaron Kittredge/Pexels

Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν ακόμα τέσσερα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία, είπε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο του τελευταίου στρατιωτικού πακέτου για την ενίσχυση του Κιέβου που έχει βρεθεί αντιμέτωπο με ένα σφοδρό σφυροκόπημα από τις δυνάμεις των Ρώσων.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδαστους στρατηγούς του να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού του Κιέβου, αφού τα όπλα που προμήθευσε η Δύση χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Περίπου πέντε μήνες μετά από την εντολή του προέδρου Πούτιν για εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καταλαμβάνοντας το ένα πέμπτο της χώρας.

«(Θα) συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα προσαρμόσουμε τη βοήθειά μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα διαθέτει την τεχνολογία, τα πυρομαχικά και τη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε ο Όστιν κατά την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους για την Ουκρανία.

Η Δύση έχει προμηθεύσει το Κίεβο με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντέξει παρά την υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού πυρομαχικά και αριθμό.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πλήγματα σε 30 ρωσικές υποδομές και κόμβους εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων τα οποία προμηθεύτηκε από τη Δύση.

Τα συστήματα HIMARS έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι πιο ακριβή από το πυροβολικό σοβιετικής εποχής που είχε το Κίεβο στο οπλοστάσιό της.

Ο Όστιν δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης βλήματα για συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού.

Με το τελευταίο πακέτο, ο συνολικός αριθμός των HIMARS που έχουν παραδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία φτάνει τα 16.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.