ΗΠΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα

©pixabay

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους, με την υποσαχάρια Αφρική να είναι το μέρος που θα πληγεί περισσότερο.

Όπως αναφέρει η Γκρίνφιλντ, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επισιτιστική ασφάλεια στη σύνοδο κορυφής της G7, από τα οποία τα 2,76 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η δική τους συνεισφορά.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να συνεισφέρουν με 150 εκατομμύρια δολάρια σε νέα ανθρωπιστική αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική εν αναμονή της έγκρισης του Κογκρέσου

Οι κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να πάρουν θέση στον πόλεμο και έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις καταδίκες και στις κυρώσεις της Δύσης. «Δεν θέλουν να πιέζονται να διαλέξουν πλευρά. Πρέπει όμως να γνωρίζουν τα γεγονότα», δήλωσε η Γκρίνφιλντ.

Ενώ η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι συγκρούσεις είναι οι βασικές αιτίες των παγκόσμιων προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων, η «πιο ύπουλη πηγή» είναι η πείνα που χρησιμοποιείται σκόπιμα ως όπλο πολέμου, είπε.

«Η Ρωσία έχει καταλάβει συστηματικά μερικές από τις πιο παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις της Ουκρανίας, καταστρέφοντας χωράφια με νάρκες και βόμβες», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ.

«Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για τη Ρωσία, όλοι έχουμε ένα ισχυρό κοινό συμφέρον να μετριάζουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Καμερούν το οποίο είχε επισκεφθεί, αναφέρθηκε στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι ένα από τα «όπλα του πολέμου» της Ρωσίας. Με τη Μόσχα να αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και να επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Γκρίνφιλντ αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό στις σημερινές της δηλώσεις, λέγοντας ότι η Ρωσία λαμβάνει σκοπίμως μέτρα για να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων κατηγορώντας την ίδια ώρα τη Δύση. «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί μια διπλωματική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.