ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της βίας με χρήση όπλων

©Jabbacake – Pixabay

Εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό των εγκλημάτων που τελούνται με χρήση πυροβόλων όπλων – για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

Για την επικύρωση του, θα σταλεί για να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή με 234 ψήφους υπέρ και 193 κατά. Κανένας Δημοκρατικός δεν βρέθηκε ανάμεσα σε όσους το καταψήφισαν, ενώ το στήριξαν 14 Ρεπουμπλικάνοι. Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα για την αμερικανική οπλοβιομηχανία και το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η Γερουσία ενέκρινε επίσης το νομοσχέδιο με ψήφους 65 υπέρ έναντι 33 κατά, με 15 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν υπέρ – μεταξύ αυτών ήταν και ο ηγέτης της μειοψηφίας, ο Μιτς Μακόνελ.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ανακοίνωσε την Κυριακή, 19/06, συμφωνία για μέτρα περιορισμού της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μια λογική, δικομματική πρόταση για να προστατέψουμε τα παιδιά της Αμερικής, να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ασφαλή και να μειώσουμε την απειλή βίας σε ολόκληρη τη χώρα μας», ανέφερε η ομάδα των Γερουσιαστών.

Θα  αφορούν αυστηρότερους ελέγχους για αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών και αυξανόμενους πόρους για τις Πολιτείες ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε όπλα άνθρωποι που κρίνονται επικίνδυνοι.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ζητήσει την εύρεση λύσης και την υιοθέτηση μέτρων για την οπλοκατοχή.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν την ενίσχυση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. «Δεν είναι για τους Ρεπουμπλικάνους. Δεν είναι για τους Δημοκρατικούς. Είναι για τους ανθρώπους. Είναι για την ανθρώπινη ζωή» δήλωσε η Κίμπερλι Σάλτερ, ο σύζυγος της οποίας ήταν μεταξύ των θυμάτων στο Μπάφαλο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.