ΗΠΑ: Ανατράπηκε το δικαίωμα στην άμβλωση

©Unsplash

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε σήμερα τη συνταγματική απόφαση Roe εναντίον Wade του 1973, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση.

H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την υγεία εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική. Η απόφαση αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης.

Το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από τις πολιτείες, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει, ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Παράλληλα, σε αρκετές πολιτείες έχουν θεσπίσει μέτρα που περιορίζουν τη διαδικασία.

«Η Roe ήταν εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στη γνώμη της πλειοψηφίας. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η απόφαση έχει φουντώσει τη συζήτηση και έχει βαθύνει τη διαίρεση».

Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν, τόνισαν «Με λύπη – για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία – διαφωνούμε».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.