Ινδονησία: Πώς σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε γήπεδο ποδοσφαίρου

© Youtube

Το βράδυ του Σαββάτου (1/10) σημειώθηκε στην Ινδονησία μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Όλα συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα της Persebaya Surabaya με την Arema Malang. Η αστυνομία ανέφερε ότι στο γήπεδο υπήρχαν 42.000 θεατές. Δεν επετράπη η είσοδος στους οπαδούς της Persebaya.

Μετά την ήττα της Arema, θεατές μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, ζητώντας εξηγήσεις γα το αρνητικό αποτέλεσμα. Πέταξαν αντικείμενα σε παίκτες και στελέχη της ομάδας. Η βία εξαπλώθηκε έξω από το γήπεδο, όπου τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα της Αστυνομίας πυρπολήθηκαν, ενώ άλλα υπέστησαν ζημιές. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, που απαγορεύονται από τη FIFA.

Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους;

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί. Πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν.

Γιατί το ποδόσφαιρο γεννά βία;

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ινδονησία. Οι οπαδοί είναι δεμένοι συναισθηματικά με τις ομάδες τους και αυτός ο φανατισμός οδηγεί σε περιστατικά βίας.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων Persija Jakarta και Persib Bandung είναι η πιο γνωστή. Σε αρκετά ματς έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Το 2018, ένας υποστηρικτής της Persija Jakarta ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οπαδούς της Persib Bandung.

Το 2019, κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Υυποστηρικτές της Μαλαισίας δέχθηκαν επιθέσεις με αντικείμενα κατά τη διάρκεια αγώνα. Ο υπουργός Αθλητισμού της Μαλαισίας φυγαδεύτηκε μετά τα επεισόδια. Δύο μήνες αργότερα, σε αγώνα στην Κουάλα Λουμπούρ, οπαδοί των δύο ομάδων πετούσαν εκατέρωθεν φωτοβολίδες και μπουκάλια.

Στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας του 2019, μετά την ήττα από το Βιετνάμ στον τελικό της διοργάνωσης Κ22 , οπαδοί της Ινδονησίας απειλούσαν και έβριζαν μεσω των social media τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας.

Τον Ιούνιο, δύο οπαδοί της Persib Bandung ποδοπατήθηκαν, προσπαθώντας να μπουν στο στάδιο στο Bandungγιανα παρακολουθήσουν το President’s Cup 2022. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί έγιναν επιθετικοί επειδή οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο γεμάτο γήπεδο.

Τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό;

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την πολύνεκρη τραγωδία και διέταξε έρευνα. Αποφάσισε επίσης την αναστολή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μέχρι να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση ασφαλείας στα γήπεδα. «Ελπίζω αυτή η τραγωδία να είναι η τελευταία τραγωδία του ποδοσφαίρου στην Ινδονησία», δήλωσε.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας απαγόρευσε στην Arema να φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου για το υπόλοιπο της σεζόν.

Mε πληροφορίες από AP

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.