ICAN: Περισσότερες δαπάνες για πυρηνικά όπλα το 2021

©Rags Fehrenbach – Pexels

Οι δαπάνες των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια αυξήθηκαν κατά 9% το 2021, φθάνοντας τα 82,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 44,2 δισ. δολάρια το 2021 για πυρηνικα, ποσό αυξημένο κατά 12,7% σε σύγκριση με το 2020. Παράλληλα, η Κίνα ξόδεψε 11,7 δισ., σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Οι προϋπολογισμοί Ρωσίας, Γαλλίας και Βρετανίας ήταν ελαφρά αυξημένοι, σύμφωνα με την ICAN. Το Πακιστάν αφιέρωσε 1,1 δισ. δολάρια, έναντι 1 δισεκ. το προηγούμενο έτος, ενώ η Ινδία μείωσε τις δαπάνες της.

Το Ισραήλ δαπάνησε 1,2 δισ., όσα και το προηγούμενο έτος. Οι δαπάνες της Βόρειας Κορέας έφθασαν τα 642 εκατ. δολάρια, ποσό μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση αυτή «δείχνει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν χρησιμεύουν σε τίποτε», σχολίασε η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε, συντονίστρια ερευνών στην ICAN. «Οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα δαπάνησαν 6,5 δισεκ. δολάρια επιπλέον το 2021 και δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν μια πυρηνική δύναμη να εξαπολύσει πόλεμο στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ τον πολυμερή πυρηνικό αφοπλισμό»,κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.