IAEA: «Πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

©Енергоатом-Facebook

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσ,ι στο France 24 TV.

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στο σταθμό είναι επιτυχείς, δήλωσε: «Βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό».

Στους κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενο χτύπημα στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια της αναφέρθηκε την Τετάρτη )24/8) το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως επισημαίνει, τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας από το εργοστάσιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας, καθώς τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας σε συνέχεια των συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες. 

Ενδεχόμενη διαρροή θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή τόσο για την ίδια την περιοχή, όπου διαβιοί μέρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ουκρανίας, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι προερχόμενοι από την Μαριούπολη, αλλά βεβαίως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει το ζήτημα αυτό κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Rafael Grossi, τον περασμένο Μάρτιο στη Βιέννη. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στηρίζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.