Η Ρωσία προβλέπει ότι η τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί

©EPA/ANATOLY MALTSEV

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές μέσω αγωγών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινούνται σε μειωμένα επίπεδα, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μια τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που καταλήγει στην Γερμανία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση. Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Oι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται, όπως αναφέρεται.

Η μέση τιμή του φυσικού αερίου της Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.

Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.