Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για «πυρηνική τρομοκρατία»

©Енергоатом-Facebook

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα πως ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αυξάνει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη.

Ο Σοϊγκού κατηγορεί την Ουκρανία για «πυρηνική τρομοκρατία», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τόσο του Κιέβου όσο και της Δύσης, πως έχει αναπτύξει βαρέα όπλα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο.

«Δεν έχουμε βαρέα όπλα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού ή στις γύρω περιοχές. Ελπίζω πως η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα πεισθεί για αυτό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Υπενθυμίζουμε πως η αποστολή του ΔΟΑΕ επισκέφθηκε χθες (1/9) τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του σταθμού.

Ο Σοϊγκού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, η οποία επιμένει πως το Κίεβο θα φέρει την ευθύνη ενδεχόμενης κλιμάκωσης στην περιοχή, εν μέσω φόβων για ένα πυρηνικό δυστύχημα όπως εκείνο του Τσερνόμπιλ.

Ο Σοϊγκού δήλωσε: «Το Κίεβο δημιουργεί μια πραγματική απειλή πυρηνικής καταστροφής και χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση για να επιτεθεί εναντίον της περιοχής του σταθμού».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε 120 βλήματα πυροβολικού και 16 επιθέσεις «καμικάζι» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από πυρηνική τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Σοϊγκού ο οποίος κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ενθαρρύνουν τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες».

Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις παραμένουν σε κανονικά επίπεδα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.